SCIENCE QUIZ

  • 1. Eucalyptus oil is used most often to relieve which condition?
    • A. Obesity
    • B. Acne
    • C. Bloating
    • D. Coughing

Answer-D

  • 2. What herbal medicine, also known as goat weed, is used to treat depression?
    • A. Lavender
    • B. Chamomile
    • C. St. John’s Wort
    • D. Oregano

 Answer-C

  • 3. What herbal remedy is thought to defend the body against viruses that cause colds?
    • A. Echinacea
    • B. Flaxseed
    • C. Peppermint
    • D. St. John’s Wort

Answer-A

  • 4. Herbal medicine is based on the use of what?
    • A. Plants And Plant Extracts
    • B. Water
    • C. Animal Sacrifice
    • D. Human Hair

 Answer-A

  • 5. What form of herbal medicine is widely practiced in India?
    • A. Western
    • B. Greek
    • C. Chinese
    • D. Ayurvedic

Answer-D

  • 6. What plant’s gel is often used in lotions and sunblocks?
    • A. Aloe Vera
    • B. St. John’s Wort
    • C. Echinacea
    • D. Ginger

Answer-A

  • 7. What herbal remedy is commonly used as a laxative?
    • A. Cat’s Claw
    • B. Chamomile
    • C. Flaxseed
    • D. Green Tea

Answer-C

  • 8. What herbal remedy is used to treat insomnia?
    • A. Lemon Juice
    • B. Valerian
    • C. Garlic
    • D. Artichoke

 Answer-B

  • 9. What herbal plant is used as a ceremonial beverage in South Pacific cultures?
    • A. Peppermint
    • B. St. John’s Wort
    • C. Ginger
    • D. Kava

 Answer-D

  • 10. What herbal remedy is used to treat menopause symptoms?
    • A. Kava
    • B. Black Cohosh
    • C. St. John’s Wort
    • D. Green Tea

Answer-B

  • 11. What herbal plant grows wild in South America, especially in the Amazon rainforest?
    • A. European Mistletoe
    • B. Dandelion
    • C. Cat’s Claw
    • D. Asian Ginseng

Answer-C

  • 12. What part of the ginger plant is used in health and medicine products?
    • A. Underground Stem
    • B. Seed
    • C. Flower
    • D. Petal

Answer-A

  • 13. What herbal remedy form is stronger than tincture form and made with alcohol?
    • A. Poultice
    • B. Fat
    • C. Jelly
    • D. Fluid Extract

Answer-D

  • 14. What does extraction of a plant’s volatile liquid materials yield?
    • A. Fat
    • B. Seeds
    • C. Powder
    • D. Essential Oils

Answer-D

  • 15. What does “holistic” mean in reference to holistic medicine?
    • A. Medicine Incorporating Whole Foods
    • B. Addressing The Whole Person
    • C. Medicine With Natural Remedies
    • D. Curing With The Power Of Prayer

 Answer-B

  • 16. What is the clear gel extracted from aloe vera leaves used for medically?
    • A. Treating Burns
    • B. Healing Ulcers
    • C. Treating Bunions
    • D. Correcting Earaches

Answer-A

  • 17. What food might your doctor prescribe as a remedy for urinary tract infection?
    • A. Raspberries
    • B. Blueberries
    • C. Boysenberries
    • D. Cranberries

Answer-D

  • 18. What spice helps with nausea and motion sickness?
    • A. Ginger
    • B. Coriander
    • C. Mustard
    • D. Cinnamon

Answer-A

  • 19. What can be one result of ingesting the extract of the gingko leaf?
    • A. Fewer Cavities
    • B. Chills And Fever
    • C. Weight Loss
    • D. Better Memory

Answer-D

  • 20. A rich purple pigment extracted from what European berry can benefit the eyes?
    • A. Juniper
    • B. Lady Finger
    • C. Bilberry
    • D. Perlette

Answer-C

  • 21. What is capsaicin, which several over-the-counter remedies say they contain?
    • A. Oregano
    • B. Table Salt
    • C. Cayenne Pepper
    • D. Nutmeg

Answer-C

  • 22. Which herbal medicine is used most often to treat stomach disorders?
    • A. Valerian Root
    • B. Echinacea
    • C. Peppermint
    • D. Grapefruit Seed Extract

Answer-C

  • 23. The steeping of herbs in alcohol to extract its healing properties produces what?
    • A. A Tincture
    • B. A Tissop
    • C. A Poultice
    • D. An Infusion

 Answer-A

  • 24. Herbal medicine that is applied externally with a vegetable-based fat is called what?
    • A. Tincture
    • B. Infusion
    • C. Poultice
    • D. Extract

Answer-C

  • 25. Another herbal medicine said to relieve anxiety besides St. John’s wort is?
    • A. Kava
    • B. Echinacea
    • C. Oregano Oil
    • D. Dogbane

Answer-A

  • 26. In India, the use of herbal medicines is known as?
    • A. Anaduna
    • B. Brahma
    • C. Ayurveda
    • D. Herbalism

Answer-C

  • 27. What herbal medicine is used as a diuretic?
    • A. St. John’s Wort
    • B. Feverfew
    • C. Echinacea
    • D. Uva-Ursi

Answer-D

  • 28. Echinacea extracts are used to shorten the duration of which condition?
    • A. Menopause
    • B. Sinus Pressure
    • C. Colds
    • D. Bloating

Answer-C

  • 29. In herbal medicine, garlic is used most commonly as what?
    • A. Antibacterial
    • B. Treatment For Insomnia
    • C. Weight Reduction Tool
    • D. Seasoning

 Answer-A

  1. which property of herbs is used to treat exterior wind heat pattern

A. salty and warm

B. sweet and warm

C. sour and cold

D. acrid and cold

Answer-D

PART- 2

. The ayurvedic classification system of physiological components of human beings, vaata, pitha kaba, is also followed in

A.Naturropathy

B.Yoga

C Unani

D.Siddha

Answer:D Siddha

2. Name the comprehensive treatise on medicinal plants of the Western Ghats published during 1678-1693

A.Flowering Plants of the Western Ghats

B. Sushruta Samhita

C. Hortus Malabaricus

D.The Roots of Ayurveda

Answer: C Hortus Malabaricus

3. Navarakizhi is a form of sweat inducing massage treatment. It is used to improve muscle strength, rejuvenate and re-energize body. Which special rice harvested in 60 days is used in this treatment?

A. Shashti Rice

B. Rakthashali Rice

C. Basmati Rice

D. Kalamdani Rice

Answer: A Shashti Rice

4. In which year Department of Ayurveda, Yoga and Naturopathy, Unani, Siddha and Homoeopathy, abbreviated as AYUSH, was established as the Department of Indian Systems of Medicine and Homoeopathy?

A. 1995

B. 1996

C. 2001

D. 2010

Answer:A 1995

5. The National Institute of Ayurveda (NIA) is the apex institute for training and research in Ayurveda in India. Where is it located?

A. Chennai

B. Thiruvananthapuram

C. Kolkatta

D. Jaipur

Answer:D Jaipur

6. Central Research Institute for Yoga (CRIY) which was started in 1970 to provide free training to people and to organize research on yoga was renamed after a famous Indian personality in 1988. Who is the person?

A. Rajiv Gandhi

B. Morarji Desai

C. Indira Gandhi

D. Jawaharlal Nehru

Answer:B Morarji Desai

7. Kshara is an extract of the ashes of a plant and used as a remedy for worms, indigestion, kidney stones, skin diseases, and obesity. Name the plant

A. Indian snakeroot (Rauvolfia serpentina)

B. Sain Joseph’s wort (Ocimum basilicum)

C. Adhoghanta (Achyranthes aspera)

D. Tulsi (Ocimum sanctum)

Answer:C Adhoghanta (Achyranthes aspera)

8. Where is National Institute of Siddha located?

A. Chennai

B. New Delhi

C. Calicut

D. Hyderabad

Answer:A Chennai

9. Which one of the following is NOT among the tridoshas, the cornerstone of Ayurvedic philosophy?

A. Vata

B. Pitta

C. Kapha

D. Prithvi

Answer:D Prithvi

10. He was the personal physician to Lord Bhudha B.C and is said to have performed the famous brain surgery on King Bhoja. Who is he?

A. Vagbhata

B. Jeevaka

C. Atreya

D. Madhavakar

Answer:B Jeevaka

11. He founded Niamath Science Academy to popularise, propagate and impart knowledge of the basic fundamental of the Unani system of Medicine. He served as honorary physician to the President of India and Padma Shri awardee. Who is he?

A. Balendu Prakash

B. Hakim Syed Khaleefathullah

C. Swami Satyananda Saraswati

D. Syed Ahmad Khan

Answer:B Hakim Syed Khaleefathullah

12. Who introduced the Unani system of medicine to India?

A. Chinese

B. Japanese

C. Portuguese

D. Arabs

Answer:D Arabs

13. What the does the Arabic term “Yunani” mean?

A. Unique

B. Greek

C. European

D. Youth

Answer:B Greek

14. The Unani system of medicine is based on the teachings of

A. Galileo

B. Theodotus

C. Hippocrates

D. Herophilos

Answer:C Hippocrates

15. Where is the Central Research Institute of Unani Medicine or CRIUM situated?

A. Bangalore

B. New Delhi

C.Kolkata

D. Hyderabad

Answer:D Hyderabad

16. Out of the three basic doshas in Ayurveda, the pitta dosha is linked to which one of the following five classical elements?

A. Fire

B.Air

C. Space

D. Earth

Answer:A Fire

17. Who developed Rasa Shastra, a stream of classical Ayurveda which deals with the addition of minerals to herbal medicine?

A. Vagbhata

B. Bhaskaracharya

C. Atreya

D. Nagarjuna

Answer:D Nagarjuna

18. “Rasendra Mangala”, the classical textbook on Rasa Shastra was composed by

A. Panini

B. Nagarjuna

C  Acharya Yashodhar Bhatt

D. Aacharya Somadeva

Answer: B Nagarjuna

19. In “Kayachikitsa”, a branch of ayurveda, the word “Kaya” means

A. Body

B  Black

C. Agni

D. Water

Answer: C Agni

20. Which one of the following is NOT one among the Panchakarmas?

A. Vaman

B. Nasya

C. Agada

D. Virechana

Answer: C Agada

PART- 3

01  The theory of relativity was propounded by—-Albert Einstein
02  The principal metal used in manufacturing steel is—– Iron
03  An alimeter is used for measuring Altitude
04  Oology is the study of Birds eggs
05  Radioactivity was discovered by Henry Bacquerel
06  The metal used in storage batteries is Lead
07  The instrument used to measure the relative humidity of air is —-Hygrometer
08  Barometer was invented by —-Torricelli
09  The unit of power is —-Watt
10  Radium was discovered by —-Marie and Pierrie Curie
11  The existence of isotopes was discovered by —-Frederick Soddy
12  Dynamo was invented by —-Michael Faraday
13  The nuclear reactor was invented by —-Enrico Ferni
14  The law of gravitation was propounded by —-Sir Isaac Newton
15  Crescograph was invented by —-J.C.Bose
16  Crescograph is used to measure —-the Rate of growth of a plant
17  Galileo’s first scientific discovery was —-Pendulum
18  Microscope was invented by —-Aaton Van Leewen Hock
19  The scientist who is known as father of modern biology is —-Aristotle
20 The first person to see a cell under microscope was —-Robert Hooke
21 The smallest flowering plant is —-Worffia
22 The four blood groups were discovered by —-Karl Landsteiner
23  Sodium was discovered by —-Sir Humphry Davy
24 The atomic number of oxygen is —-Eight
25 The basic building blocks of proteins are —-Amino acids
26 The botanical name of the cotton plant is —-Gossipium Hirsutum
27 An Electroscope is used to —-Detect charges on a body
28 The unit of loudness is —-Phon
29 An ammeter is used to measure —-Electric current
30 Plant that eat insects are called —-Insectivorous plants
31 Fruits that are formed without fertilization are called —-Parthenocarpic
32 Plants that flower only once in their lifetime are called —-Mono carpic
33 The botanical name for rice is —-Oryza Sativa
34 Penicillin is obtained from      —-Mould
35 The largest tree in the world is —-Seguoia Gigantica
36 Herpetology is the study of —-Reptiles
37 Entomology is the study of —-Insects
38  Ornithology is the study of —-Birds
39 Ichtyology is the study of —-Fishes
40 Osteology is the study of —-Bones
41 The botanical name for brinjal is —-Solanum melongenal
42 The botanical name for onion is —-Allium Cepa
43  The study of sound is called —-Acoustics
44 The study of heavenly bodies is called —-Astronomy
45 The study of tissues is called —-Histology
46  Electric Lamp was invented by —-Thomas alva Edison
47 The fear of crowd is called —-Ochlophobia
48 The fear of books is called —-Bibliophobia
49 The fear of going to bed is called —-Clinophobia
50 The symbol of gold is —-Au

PART -4

.The symbol of sodium is —-Na
2.The symbol of Sr stands for —-Strontium
3.The symbol Rb stands for —-Rubidium
4.The symbol Md stands for —-Mendelevium
5.Calcium sulphate is commonly called —-Plaster of Paris
6.Sodium carbonate is commonly called —-Washing Soda
7.Sodium chloride is commonly known as —-Common Salt
8.The chemical name of Chloroform is —-Trichloromethane
9.The chemical name of baking powder is —-Sodium bicarbonate
10.The chemical name of bleaching powder is —-Calcium hypochlorite
11.The formula HCL stands for —-Hydrochloric Acid
12.The formula H2SO4 stands for —-Sulphuric Acid
13.The formula CHCI3 stands for —-Trichloromethane
14.The formula H2O2 stands for —-Hydrogen peroxide
15.A fungus which can only survive on other living organisms is called —-Obligate Parasite
16.A plant which lives in the dark is called —-Scotophyte
17.A plant adapted to live in dry places is called a —-Xerophyte
18.A plant adapted for growth in water is called a —-Hydrophyte
19.Bifocal lens was invented by —-Benjamin Franklin
20. Cement was invented by —-Joseph Aspdin
21.Laser was invented by —-Dr.Charles H.Townes
22.Electromagnet was invented by —-William Sturgeon
23. Rayon was invented by —-Sir Joseph Swann
23.Thermostat is an instrument used for regulating —-Constant temperature
25.The science of organic forms and structures is known as —-Morphology
26.Phycology is the study of —-Algae
27.Tata Institute of Fundamental Research was established in —-1945
28.  CSIR stands for —-Council of Scientific and Industrial Research
29.ISRO stands for —-Indian Space Research Organisation
30.The first human being to land on moon was —-Neil Armstrong
31.The first Indian in space was —-Rakesh Sharma
32.ISAC stands for —-ISRO Satellite Centre
33.VSSC stands for —-Vikram Sarabhai space Centre
34.The headquarters of ISRO is located at —–Bangalore
35.VSSC is located at —-Thiruvananthapuram
36.ISAC is located at —-Bangalore
37.National Science Centre is located at —-New Delhi
38.Central Tobacco Research Institute is located at —-Rajahmundry
39.Indian Institute of Horticultural Research is located at —-Bangalore
40.The Atomic Energy Commission was set up in —–August 1948
41.The first Indian Satellite was —-Aryabhatta
42.The first Indian Satellite was launched in the year—-1975
43.ASLV stands for —-Augmented Satellite Launch Vehicle
44. INSAT stands for —–Indian National Satellite
45. The fear of women is known as —–Gynophobia
46.The fear of men is known as —–Androphobia
47.The scientist who developed the Quantum theory was —-Max Plonck
48.The steam engine was invented by —-James Watt
49.The botanical name of tea is —-Camellia Sinensis
50.Logarithms were devised by —–John Napier

PART -5

The acid used in a car battery is —–Sulphuric acid

2 .The system for writing by blind people was invented by —-Louis Braille

3.The parachute was used for the first time by —-J.P.Blanchard

4. The German physicit who first demonstrated the existence of Radio waves was —–Henrich Hertz

5.The instrument that records the intensity of earthquakes is —-Seismograph

6.The laws of floating bodies was discovered by          —-Archimedes

7.The density of milk is measured by a —–Lactometer

8.Fountain pen was invented by —–L.E.Waterman

9. The instrument used to measure the pressure of gases is the —–Monometer

10.Bhaskara I was a famous —-Astronomer

first atomic power station established in India was the —–Tarapore Atomic Power Station

12.The role of heredity was demonstrated by —-Mendel

13.The instrument used to measure the concentration of salt water is the —-Salinometer

14.Spectroscopy is the study of —-Anders John Angstrom

15.Dactylography is the study of —-Finger Prints

16.A tangent galvanometer is used to study the —-Strength of direct current

17.The fruit of Oak is called —-Acron

18.ZETA stands for —-Zero Energy Thermonuclear Assembly

19.The formula C6H5OH stands for —–Phenol

20.Michael Faraday worked as an assistant under another scientist whose name was —-Sir Humphry Davy

21. Vulcanised rubber was invented by —–Charles Goodyear

22.The symbol Zn stands for —-Zinc

23.The symbol He stands for —-Helium

24.Celluloid was invented by —–A.Parker

25 Glider was invented by —–Sir George Caley

26.Safety matches was invented by —–J.E.Lundstrom

27.Radio valve was invented by —-Sir J.A.Fleming

28.  Space Applications Centre is located at —-Ahmedabad

29.Atomic Energy Commission is located at —-Mumbai

30 Dynamics is the study of —-Movements of bodies

31. Statics is the study of —-Forces acting on bodies at rest

32.Mechanics is the study of Forces acting on —-bodies

33.Zoology is the study of —-Animal life

34.Botany is the study of —-Plant life

35.Psychology is the study of —-Human mind

36.The first American to orbit earth was —-John H.Glen

37.The electro-cardiograph was invented by —-William Einthoven

38.The molecular formula of cane sugar is —-C12H22O11

39.A compound which contains only hydrogen and Carbon is called a —-Hydrocarbon

40.The liquid used to preserve specimens of plans and animals is —-Formalin

41.The law of segregaton was propounded by—-Mendel

42.Auriscope is used to detect Ear disorders

43.The three states of matter are —-Solid,liquid and gas

44.The scientific name for blood platelets is —-Thrombocytes

44.The response of a plant to heat is called —-Thermotropism

46.The response of a plant to touch is called —-Trigmotropism

47 The symbol Zr stands for —-Zirconium

48.Nickel was discovered by —-Cronstledt

49.Manganese was discovered by —-Gahn

50.The common name for potassium carbonate is —-Potash

PART -5

1      Bismuth was discovered by —-Valentine

2      The biggest plant seed is —-Cocodemer

3      Toxicology is the study of—- Poisons

4      Virology is the study of —-Viruses

5      Paleontology is the study of —-Fossils

6      Calorimeter is used to measure —-Quantity of heat

7      Chronometer was invented by —-John Harrison

8      Stethoscope was invented by —-William Stockes

9      Spinning frame was invented by —-Sir Richard Arkwright

10      Al stands for —-Aluminium

11      Gd stands for —-Gadolinium

12      Ir stands for —-Iridium

13      Bi stands for —-Bismuth

14      The Chemical formula of sodium bicarbonate is —-NaHCO3

15      The chemical formula of common salt is —-Nacl

16      The chemical formula of washing soda is —-Na2CO3,IOH2O

17      The chemical formula of lime soda is —-CaCO3

18      The chemical formula of chloroform is —-CHcl3

19      The study of grasses is known as —-Agrostology

20      The study of antiquities is known as—- Archaeology

21      The study of the duration of life is known as—-Chronobiology

22      The study of bacteria is known as —-Bacteriology

23      Nylon was invented by—- Dr.Wallace H.Carothers

24      Electric razor was invented by —-Jacob Schick

25      The symbol of silver is —-Ag

26      The symbol of silicon is —-Si

27      The symbol of titanium is —-Ti

28      Calcium oxide is commonly known as —-Quick lime

29      A deviation of light passing from one medium to another is known as—-Refraction

30      An apparatus for generation of atomic energy is called a —-Reactor

31      A machine used for converting mechanical energy into electrical energy is called a—-Generator

32      The first Indian woman in space was —-Kalpana Chawla

33      The revolver was invented by—- Samuel Colt

34      The refrigerator was invented by —-J.Perkins


PART 6

. Brass gets discoloured in air because of the presence of which of the following gases in air?

A.Oxygen

B.Hydrogen sulphide

C.Carbon dioxide

D.Nitrogen

Answer: Option B

2. Which of the following is a non metal that remains liquid at room temperature?

A.Phosphorous

B.Bromine

C.Chlorine

D.Helium

Answer: Option B

3. Chlorophyll is a naturally occurring chelate compound in which central metal is

A.copper

B.magnesium

C.iron

D.calcium

Answer: Option B

4. Which of the following is used in pencils?

A.Graphite

B.Silicon

C.Charcoal

D.Phosphorous

Answer: Option A

5. Which of the following metals forms an amalgam with other metals?

A.Tin

B.Mercury

C.Lead

D.Zinc

Answer: Option B

6. Chemical formula for water is

A.NaAlO2

B.H2O

C.Al2O3

D.CaSiO3

Answer: Option B

7. The gas usually filled in the electric bulb is

A.nitrogen

B.hydrogen

C.carbon dioxide

D.oxygen

Answer: Option A

8. Washing soda is the common name for

A.Sodium carbonate

B.Calcium bicarbonate

C.Sodium bicarbonate

D.Calcium carbonate

Answer: Option A

9. Quartz crystals normally used in quartz clocks etc. is chemically

A.silicon dioxide

B.germanium oxide

C.a mixture of germanium oxide and silicon dioxide

D.sodium silicate

Answer: Option A

10. Which of the gas is not known as green house gas?

A.Methane

B.Nitrous oxide

C.Carbon dioxide

D.Hydrogen

Answer: Option D

11. Bromine is a

A.black solid

B.red liquid

C.colourless gas

D.highly inflammable gas

Answer: Option B

12. The hardest substance available on earth is

A.Gold

B.Iron

C.Diamond

D.Platinum

Answer: Option C

13. The variety of coal in which the deposit contains recognisable traces of the original plant material is

A.bitumen

B.anthracite

C.lignite

D.peat

Answer: Option D

14. Tetraethyl lead is used as

A.pain killer

B.fire extinguisher

C.mosquito repellent

D.petrol additive

Answer: Option D

15. Which of the following is used as a lubricant?

A.Graphite

B.Silica

C.Iron Oxide

D.Diamond

Answer: Option A

16. The inert gas which is substituted for nitrogen in the air used by deep sea divers for breathing, is

A.Argon

B.Xenon

C.Helium

D.Krypton

Answer: Option C

17. The gases used in different types of welding would include

A.oxygen and hydrogen

B.oxygen, hydrogen, acetylene and nitrogen

C.oxygen, acetylene and argon

D.oxygen and acetylene

Answer: Option D

18. The property of a substance to absorb moisture from the air on exposure is called

A.osmosis

B.deliquescence

C.efflorescence

D.desiccation

Answer: Option B

19. In which of the following activities silicon carbide is used?

A.Making cement and glass

B.Disinfecting water of ponds

C.cutting very hard substances

D.Making casts for statues

Answer: Option C

20. The average salinity of sea water is

A.3%

B.3.5%

C.2.5%

D.2%

Answer: Option B

21. When an iron nail gets rusted, iron oxide is formed

A.without any change in the weight of the nail

B.with decrease in the weight of the nail

C.with increase in the weight of the nail

D.without any change in colour or weight of the nail

Answer: Option C

22.Galvanised iron sheets have a coating of

A.lead

B.chromium

C.zinc

D.tin

Answer: Option C

23. Among the various allotropes of carbon,

A.coke is the hardest, graphite is the softest

B.diamond is the hardest, coke is the softest

C.diamond is the hardest, graphite is the softest

D.diamond is the hardest, lamp black is the softest

Answer: Option C

24. The group of metals Fe, Co, Ni may best called as

A.transition metals

B.main group metals

C.alkali metals

D.rare metals

Answer: Option A

25. Heavy water is

A.deuterium oxide

B.PH7

C.rain water

D.tritium oxide

Answer: Option A

26. The chemical (ethyl mercaptan) added to the otherwise odourless LPG cooking gas for imparting a detectable smell to the gas is a compound of

A.bromine

B.fluorine

C.chlorine

D.sulphur

Answer: Option D

27. The element common to all acids is

A.hydrogen

B.carbon

C.sulphur

D.oxygen

Answer: Option A

28. Non stick cooking utensils are coated with

A.Teflon

B.PVC

C.black paint

D.polystyrene

Answer: Option A

29. Monazite is an ore of

A.titanium

B.zirconium

C.iron

D.thorium

Answer: Option D

30. Carbon, diamond and graphite are together called

A.allotropes

B.isomers

C.isomorphs

D.isotopes

Answer: Option A

31. Potassium nitrate is used in

A.medicine

B.fertiliser

C.salt

D.glass

Answer: Option B

32. Permanent hardness of water may be removed by the addition of

A.sodium carbonate

B.alum

C.potassium permanganate

D.lime

Answer: Option A

33. Soda water contains

A.carbonic acid

B.sulphuric acid

C.carbon dioxide

D.nitrous acid

Answer: Option C

34. The most important ore of aluminium is

A.galena

B.calamine

C.calcite

D.bauxite

Answer: Option D

35. Most soluble in water is

A.camphor

B.sulphur

C.common salt

D.sugar

Answer: Option D

36. Which of the following was to be discovered first in the chromospheres of the sun?

A.Krypton

B.Xenon

C.Neon

D.Helium

Answer: Option D

37. Which of the following is in liquid form at room temperature?

A.Lithium

B.Sodium

C.Francium

D.Cerium

Answer: Option C

38. Sodium metal is kept under

A.petrol

B.alcohol

C.water

D.kerosene

Answer: Option D

39. Which of the following are the ingredients of gun metal?

A.Iron, Zinc, Titanium

B.Iron, tin

C.Iron, Brass, Tin

D.Copper, Tin

Answer: Option D

40. From which mineral is radium obtained?

A.Rutile

B.Haematite

C.Limestone

D.Pitchblende

Answer: Option D

41. What is laughing gas?

A.Nitrous Oxide

B.Carbon monoxide

C.Sulphur dioxide

D.Hydrogen peroxide

Answer: Option A

42. Actinides are the elements with atomic numbers from

A.97 to 104

B.101 to 115

C.89 to 103

D.36 from 43

Answer: Option C

43. The two elements that are frequently used for making transistors are

A.boron and aluminium

B.silicon and germanium

C.iridium and tungsten

D.niobium and columbium

Answer: Option B

44. The filament of an electric bulb is made of

A.tungsten

B.nichrome

C.graphite

D.iron

Answer: Option A

45. Diamond is an allotropic form of

A.germanium

B.carbon

C.silicon

D.sulphur

Answer: Option B

46. In fireworks, the green flame is produced because of

A.sodium

B.barium

C.mercury

D.potassium

Answer: Option B

47. Permanent hardness of water can be removed by adding

A.chlorine

B.washing soda

C.potassium permanganate

D.bleaching powder

Answer: Option B

48. Marsh gas is

A.nitrogen

B.ethane

C.methane

D.hydrogen

Answer: Option C

49. LPG consists of mainly

A.methane, ethane and hexane

B.ethane, hexane and nonane

C.methane, hexane and nonane

D.methane, butane and propane

Answer: Option D

50. Air is a/an

A.compound

B.element

C.electrolyte

D.mixture

Answer: Option D

51. Production of chlorofluorocarbons (CFC) gas which is proposed to be banned in India, is used in which of the following domestic products?

A.Television

B.Refrigerator

C.Tube light

D.Cooking gas

Answer: Option B

52. Balloons are filled with

A.nitrogen

B.helium

C.oxygen

D.argon

Answer: Option B

53. Which of the following does not contain a coinage metal?

A.Silver and Gold

B.Zinc and Gold

C.Copper and Silver

D.Copper and Gold

Answer: Option B

54. Which metal pollute the air of a big city?

A.Copper

B.Chromium

C.Lead

D.Cadmium

Answer: Option C

55. Bell metal is an alloy of

A.nickel and copper

B.zinc and copper

C.brass and nickel

D.tin and copper

Answer: Option D

56. Water is a good solvent of ionic salts because

A. it has a high specific heat

B. it has no colour

C. it has a high dipole moment

D. it has a high boiling point

Answer: Option C

57. Which of the following is not an isotope of hydrogen?

A.Tritium

B.Deuterium

C.Protium

D.Yttrium

Answer: Option D

58. The main constituents of pearls are

A.calcium oxide and ammonium chloride

B.calcium carbonate and magnesium carbonate

C.aragonite and conchiolin

D.ammonium sulphate and sodium carbonate

Answer: Option B

59. Amalgams are

A.highly coloured alloys

B.alloys which contain mercury as one of the contents

C.alloys which have great resistance to abrasion

D.alloys which contain carbon

Answer: Option B

60. Which of the following is the lightest metal?

A.Mercury

B.Lithium

C.Lead

D.Silver

Answer: Option B

61. Which of the following metals remain in liquid for under normal conditions?

A.Radium

B.Zinc

C.Uranium

D.Mercury

Answer: Option D

62. Potassium Permanganate is used for purifying drinking water, because

A. it is a sterilising agent

B. it dissolves the impurities of water

C. it is a reducing agent

D. it is an oxidising agent

Answer: Option D

63. Which of the following is an element?

A.Ruby

B.Sapphire

C.Emerald

D.Diamond

Answer: Option D

PART – 3

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s