QUIZ ON INDIAN TRADITIONAL MEDICINE

  • 1. Eucalyptus oil is used most often to relieve which condition?
    • A. Obesity
    • B. Acne
    • C. Bloating
    • D. Coughing

Answer-D

  • 2. What herbal medicine, also known as goat weed, is used to treat depression?
    • A. Lavender
    • B. Chamomile
    • C. St. John’s Wort
    • D. Oregano

 Answer-C

  • 3. What herbal remedy is thought to defend the body against viruses that cause colds?
    • A. Echinacea
    • B. Flaxseed
    • C. Peppermint
    • D. St. John’s Wort

Answer-A

  • 4. Herbal medicine is based on the use of what?
    • A. Plants And Plant Extracts
    • B. Water
    • C. Animal Sacrifice
    • D. Human Hair

 Answer-A

  • 5. What form of herbal medicine is widely practiced in India?
    • A. Western
    • B. Greek
    • C. Chinese
    • D. Ayurvedic

Answer-D

  • 6. What plant’s gel is often used in lotions and sunblocks?
    • A. Aloe Vera
    • B. St. John’s Wort
    • C. Echinacea
    • D. Ginger

Answer-A

  • 7. What herbal remedy is commonly used as a laxative?
    • A. Cat’s Claw
    • B. Chamomile
    • C. Flaxseed
    • D. Green Tea

Answer-C

  • 8. What herbal remedy is used to treat insomnia?
    • A. Lemon Juice
    • B. Valerian
    • C. Garlic
    • D. Artichoke

 Answer-B

  • 9. What herbal plant is used as a ceremonial beverage in South Pacific cultures?
    • A. Peppermint
    • B. St. John’s Wort
    • C. Ginger
    • D. Kava

 Answer-D

  • 10. What herbal remedy is used to treat menopause symptoms?
    • A. Kava
    • B. Black Cohosh
    • C. St. John’s Wort
    • D. Green Tea

Answer-B

  • 11. What herbal plant grows wild in South America, especially in the Amazon rainforest?
    • A. European Mistletoe
    • B. Dandelion
    • C. Cat’s Claw
    • D. Asian Ginseng

Answer-C

  • 12. What part of the ginger plant is used in health and medicine products?
    • A. Underground Stem
    • B. Seed
    • C. Flower
    • D. Petal

Answer-A

  • 13. What herbal remedy form is stronger than tincture form and made with alcohol?
    • A. Poultice
    • B. Fat
    • C. Jelly
    • D. Fluid Extract

Answer-D

  • 14. What does extraction of a plant’s volatile liquid materials yield?
    • A. Fat
    • B. Seeds
    • C. Powder
    • D. Essential Oils

Answer-D

  • 15. What does “holistic” mean in reference to holistic medicine?
    • A. Medicine Incorporating Whole Foods
    • B. Addressing The Whole Person
    • C. Medicine With Natural Remedies
    • D. Curing With The Power Of Prayer

 Answer-B

  • 16. What is the clear gel extracted from aloe vera leaves used for medically?
    • A. Treating Burns
    • B. Healing Ulcers
    • C. Treating Bunions
    • D. Correcting Earaches

Answer-A

  • 17. What food might your doctor prescribe as a remedy for urinary tract infection?
    • A. Raspberries
    • B. Blueberries
    • C. Boysenberries
    • D. Cranberries

Answer-D

  • 18. What spice helps with nausea and motion sickness?
    • A. Ginger
    • B. Coriander
    • C. Mustard
    • D. Cinnamon

Answer-A

  • 19. What can be one result of ingesting the extract of the gingko leaf?
    • A. Fewer Cavities
    • B. Chills And Fever
    • C. Weight Loss
    • D. Better Memory

Answer-D

  • 20. A rich purple pigment extracted from what European berry can benefit the eyes?
    • A. Juniper
    • B. Lady Finger
    • C. Bilberry
    • D. Perlette

Answer-C

  • 21. What is capsaicin, which several over-the-counter remedies say they contain?
    • A. Oregano
    • B. Table Salt
    • C. Cayenne Pepper
    • D. Nutmeg

Answer-C

  • 22. Which herbal medicine is used most often to treat stomach disorders?
    • A. Valerian Root
    • B. Echinacea
    • C. Peppermint
    • D. Grapefruit Seed Extract

Answer-C

  • 23. The steeping of herbs in alcohol to extract its healing properties produces what?
    • A. A Tincture
    • B. A Tissop
    • C. A Poultice
    • D. An Infusion

 Answer-A

  • 24. Herbal medicine that is applied externally with a vegetable-based fat is called what?
    • A. Tincture
    • B. Infusion
    • C. Poultice
    • D. Extract

Answer-C

  • 25. Another herbal medicine said to relieve anxiety besides St. John’s wort is?
    • A. Kava
    • B. Echinacea
    • C. Oregano Oil
    • D. Dogbane

Answer-A

  • 26. In India, the use of herbal medicines is known as?
    • A. Anaduna
    • B. Brahma
    • C. Ayurveda
    • D. Herbalism

Answer-C

  • 27. What herbal medicine is used as a diuretic?
    • A. St. John’s Wort
    • B. Feverfew
    • C. Echinacea
    • D. Uva-Ursi

Answer-D

  • 28. Echinacea extracts are used to shorten the duration of which condition?
    • A. Menopause
    • B. Sinus Pressure
    • C. Colds
    • D. Bloating

Answer-C

  • 29. In herbal medicine, garlic is used most commonly as what?
    • A. Antibacterial
    • B. Treatment For Insomnia
    • C. Weight Reduction Tool
    • D. Seasoning

 Answer-A

  1. which property of herbs is used to treat exterior wind heat pattern

A. salty and warm

B. sweet and warm

C. sour and cold

D. acrid and cold

Answer-D

PART- 2

. The ayurvedic classification system of physiological components of human beings, vaata, pitha kaba, is also followed in

A.Naturropathy

B.Yoga

C Unani

D.Siddha

Answer:D Siddha

2. Name the comprehensive treatise on medicinal plants of the Western Ghats published during 1678-1693

A.Flowering Plants of the Western Ghats

B. Sushruta Samhita

C. Hortus Malabaricus

D.The Roots of Ayurveda

Answer: C Hortus Malabaricus

3. Navarakizhi is a form of sweat inducing massage treatment. It is used to improve muscle strength, rejuvenate and re-energize body. Which special rice harvested in 60 days is used in this treatment?

A. Shashti Rice

B. Rakthashali Rice

C. Basmati Rice

D. Kalamdani Rice

Answer: A Shashti Rice

4. In which year Department of Ayurveda, Yoga and Naturopathy, Unani, Siddha and Homoeopathy, abbreviated as AYUSH, was established as the Department of Indian Systems of Medicine and Homoeopathy?

A. 1995

B. 1996

C. 2001

D. 2010

Answer:A 1995

5. The National Institute of Ayurveda (NIA) is the apex institute for training and research in Ayurveda in India. Where is it located?

A. Chennai

B. Thiruvananthapuram

C. Kolkatta

D. Jaipur

Answer:D Jaipur

6. Central Research Institute for Yoga (CRIY) which was started in 1970 to provide free training to people and to organize research on yoga was renamed after a famous Indian personality in 1988. Who is the person?

A. Rajiv Gandhi

B. Morarji Desai

C. Indira Gandhi

D. Jawaharlal Nehru

Answer:B Morarji Desai

7. Kshara is an extract of the ashes of a plant and used as a remedy for worms, indigestion, kidney stones, skin diseases, and obesity. Name the plant

A. Indian snakeroot (Rauvolfia serpentina)

B. Sain Joseph’s wort (Ocimum basilicum)

C. Adhoghanta (Achyranthes aspera)

D. Tulsi (Ocimum sanctum)

Answer:C Adhoghanta (Achyranthes aspera)

8. Where is National Institute of Siddha located?

A. Chennai

B. New Delhi

C. Calicut

D. Hyderabad

Answer:A Chennai

9. Which one of the following is NOT among the tridoshas, the cornerstone of Ayurvedic philosophy?

A. Vata

B. Pitta

C. Kapha

D. Prithvi

Answer:D Prithvi

10. He was the personal physician to Lord Bhudha B.C and is said to have performed the famous brain surgery on King Bhoja. Who is he?

A. Vagbhata

B. Jeevaka

C. Atreya

D. Madhavakar

Answer:B Jeevaka

11. He founded Niamath Science Academy to popularise, propagate and impart knowledge of the basic fundamental of the Unani system of Medicine. He served as honorary physician to the President of India and Padma Shri awardee. Who is he?

A. Balendu Prakash

B. Hakim Syed Khaleefathullah

C. Swami Satyananda Saraswati

D. Syed Ahmad Khan

Answer:B Hakim Syed Khaleefathullah

12. Who introduced the Unani system of medicine to India?

A. Chinese

B. Japanese

C. Portuguese

D. Arabs

Answer:D Arabs

13. What the does the Arabic term “Yunani” mean?

A. Unique

B. Greek

C. European

D. Youth

Answer:B Greek

14. The Unani system of medicine is based on the teachings of

A. Galileo

B. Theodotus

C. Hippocrates

D. Herophilos

Answer:C Hippocrates

15. Where is the Central Research Institute of Unani Medicine or CRIUM situated?

A. Bangalore

B. New Delhi

C.Kolkata

D. Hyderabad

Answer:D Hyderabad

16. Out of the three basic doshas in Ayurveda, the pitta dosha is linked to which one of the following five classical elements?

A. Fire

B.Air

C. Space

D. Earth

Answer:A Fire

17. Who developed Rasa Shastra, a stream of classical Ayurveda which deals with the addition of minerals to herbal medicine?

A. Vagbhata

B. Bhaskaracharya

C. Atreya

D. Nagarjuna

Answer:D Nagarjuna

18. “Rasendra Mangala”, the classical textbook on Rasa Shastra was composed by

A. Panini

B. Nagarjuna

C  Acharya Yashodhar Bhatt

D. Aacharya Somadeva

Answer: B Nagarjuna

19. In “Kayachikitsa”, a branch of ayurveda, the word “Kaya” means

A. Body

B  Black

C. Agni

D. Water

Answer: C Agni

20. Which one of the following is NOT one among the Panchakarmas?

A. Vaman

B. Nasya

C. Agada

D. Virechana

Answer: C Agada

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s