MATHS QUIZ

1. What is 90 degrees in terms of pi?

A. Pi/4

B. Pi

C. 2(pi)

D. Pi/2

Answer: C

2. Which pair of terms are like terms?

A. 3z & 2x

B. 2x & 2x^2

C. 2 & 3x

D. 2x & 6x

Answer: D 2x & 6x

3. If two equations with two variables are to be solved together, what are they called?

A. Linear Equations

B. Differential Equations

C. Simultaneous Equations

D. Parametric Equations

Answer: C Simultaneous Equations

4. If f(x) = 3^x, what is f(-2)?

A. 3-Jan

B. 9

C. 3

D. 9-Jan

Answer: D 9-Jan

5. What numbers are added when like variable terms are combined?

A. Exponents

B. Variables

C. Integers Only

D. Numerical Coefficients

Answer: D Numerical Coefficients

6. If we have two unknowns, how many equations do we need to solve for both of them?

A. 1

B. 2

C. 4

D. 3

Answer: B 2

7. To evaluate (3^2)(3^7), what do you do to the exponents?

A. Subtract

B. Add

C. Multiply

D. Divide

Answer: B Add

8. What is 6x – 2 + 3x simplified?

A. 9x – 2

B. 7x

C. 11x

D. 3x – 2

Answer: A 9x – 2

9. What do we call the combination of the rational and irrational numbers?

A. Whole Numbers

B. Natural Numbers

C. Real Numbers

D. Integers

Answer: C Real Numbers

10. Which number is both prime and odd?

A. 7

B. 9

C. 21

D. 15

Answer: A 7

11. When working with a function such as f(x) = x, what are all the possible values of f(x) called?

A. Real Numbers

B. Range

C. Extended Numbers

D. Domain

Answer: B Range

12. To evaluate (x^9)/(x^3), what do you do to the exponents?

A. Add

B. Subtract

C. Multiply

D. Divide

Answer: B Subtract

13. What do we call a System of Equations that doesn’t have a solution?

A. Consistent

B. Coincident

C. Inconsistent

D. Independent

Answer: C Inconsistent

14. What is the base in the binary numeration system?

A. 2

B. 10

C. 8

D. 16

Answer: A 2

15. What is the additive identity?

A. Reciprocal

B. 0

C. 1

D. -1

Answer: B 0

PART -2

  1. Which prime number occurs after 31?
    Answers: Thirty-seven (37)
  2. What is the cube root of 216?
    Answers: Six (6)
  3. If a triangle has one angle of 60 degrees, a second angle of 90 degrees, how many degrees would the third angle measure?
    Answers: 30 degrees
  4. In trigonometry, sin, cos and tan are short for which words?
    Answers: Sine, cosine and tangent
  5. When added together, what do the visible numbers on a standard dartboard total?
    Answers: Two hundred and ten (210)
  6. What is the name of the longest side of a right angle triangle, opposite the right angle?
    Answers: The hypotenuse
  7. What is an integer number?
    Answers: A whole number
  8. What are rational numbers?
    Answers: Numbers that can be written as fractions or integers
  9. How many zeros are there in one billion?
    Answers: Nine (9: UK and US)
  10. How many feet are there in a yard?
    Answers: Three (3)
  11. How many square feet are there in an acre?
    Answers: 43,560 square feet
  12. How many prime numbers occur from 11 to 19?
    Answers: Four – 11, 13, 17, 19
  13. What is one sixth of 6300?
    Answers: 1050
  14. What is an obtuse angle?
    Answers: An angle measuring 90 to 180 degrees
  15. How many sides does a quadrilateral have?
    Answers: Four

PART – 3

  1. What is the term given to the perimeter around a circle?
    Answer: The circumference
  2. What is the name of the manual calculating device which consists of beads?
    Answer: Abacus
  3. What is an isosceles triangle?
    Answer: A triangle with at least two sides equal in length
  4. How many sides does a decagon have?
    Answer: Ten (10)
  5. What is 70.3 divided by 10?
    Answer: 7.03
  6. What is two thirds of 270?
    Answer: One hundred and eighty (180)
    7.What is the square root of 81?
    Answer: Nine (9)
  7. How many degrees are there in a right angle?
    Answer: Ninety degrees (90)
  8. What is the smallest prime number?
    Answer: Two (2)
  9. What is 0.88 as a percentage?
    Answer: Eighty-eight percent (88%)
  10. What is a scalene triangle?
    Answer: It’s a triangle that has no equal sides or angles
  11. What is three fifths of 50?
    Answer: Thirty (30)
  12. What is the meaning of Pi in Math?
    Answer: It’s the ratio of a circle’s circumference to its diameter
  13. How many straight edges does a cube have?
    Answer: Twelve (12)
  14. What is the square root of 100?
    Answer: Ten (10)

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s