CURRENT AFFAIRS (Jan 2017,5)

1.Which Indian-origin boy has been crowned as the UK’s ‘Child Genius’ in a popular television quiz competition?

 

[A] Rahul Doshi
[B] Naveen Jain
[C] Preethi Singh
[D] Kalpana Chauhan

Hide Answer

Correct Answer: A [Rahul Doshi ]
Answer Explanation:Rahul Doshi (12), an Indian-origin boy, has been crowned as the UK’s ‘Child Genius’ in a popular television quiz competition, after answering all questions correctly. He won the Channel 4 show ‘Child Genius’ by beating his nine-year-old opponent – Ronan by 10-4 in the programme’s finale on August 20, 2017. In the final, Rahul impressed with knowledge of his chosen subject – Edward Jenner’s medical innovation and methodology in 18th Century England. He clinched the title by answering a question on 19th Century artists William Holman Hunt and John Everett Millais. He has an IQ of 162, which is believed to be higher than the likes of Albert Einstein and Stephen Hawking, and qualifies him to be a member of Mensa club – the largest and oldest high IQ society in the world.

 

2.Which state government has launched an exclusive 24×7 helpline ‘181’ for women?

[A] Uttar Pradesh
[B] Telangana
[C] Assam
[D] Jharkhand

Hide Answer

Correct Answer: B [Telangana]
Answer Explanation:The Telangana government has recently launched an exclusive 24×7 helpline ‘181’ for women welfare. The helpline will respond to calls on dowry harassment cases, stalking, domestic violence, sale of girl child and immoral trafficking. Women with suicidal tendencies or those who are mentally disturbed can also contact the helpline. Apart from contacting police, the helpline can also be used to seek medical help, ambulance and other emergency services. The helpline will work 24X7 on all 365 days. It is funded by Centre & supported by GVK EMRI.

 

3.Which city is hosting the 8th World Renewable Energy Technology Congress?

[A] Pune
[B] Guwahati
[C] New Delhi
[D] Bhopal

Hide Answer

Correct Answer: C [New Delhi ]
Answer Explanation:The 8th World Renewable Energy Technology Congress & Expo-2017 has started in New Delhi from August 21, 2017. The theme of the 3-day annual conference is “Renewable Energy: What Works”, which focuses on new Green Technologies to ensure clean, reliable and affordable Renewable Energy supplies. It provides an opportunity and open forum to exchange information, share experiences and best practices by bringing together experts, investors and other multi stake holders of i.e. Public and Private Sector, Advisory Groups, Governments, NGOs, Non-Profit organizations Environmentalists and Academia.

 

4.MK Damodaran, who passed away recently, was the former Advocate General of which state?

[A] Odisha
[B] Uttar Pradesh
[C] Haryana
[D] Kerala

Hide Answer

Correct Answer: D [Kerala]
Answer Explanation:MK Damodaran (77), the veteran lawyer and former Advocate General of Kerala, has passed away in Kochi, Kerala. He was one of the most popular figures at the Kerala High Court and was well known for defending the Naxalites during the late ‘60s and early ‘70s. He was expert in both criminal and civil cases and was jailed during the Emergency period 1975-77.

 

5.Which state government will launch a new scheme for Compassionate Family Pension (CFP) in lieu of compassionate appointment?
[A] Assam
[B] Manipur
[C] Arunachal Pradesh
[D] Jammu & Kashmir

Hide Answer

Correct Answer: A [Assam]
Answer Explanation:The Assam government will launched a new Scheme called Scheme for Compassionate Family Pension (CFP) in lieu of Compassionate Appointment. As per officials, the existing compassionate appointment policy did not fully serve the objectives and often the legal heir fails to get an appointment immediately due to practical difficulties such as lack of educational qualifications and non-availability of vacancies within the stipulated 5% of total vacancies. The new scheme will be applicable to those employees who died in harness on or after April 1, 2017, but the relevant office memorandums related to the compassionate appointments will be applicable to those who died on or before March 31, 2017. The new scheme will be applicable to all employees of the state government, all others as eligible under Assam Services (Pension) Rules, 1969, all state government employees under NPS category and All India Services officers borne on Assam cadre.

6.Which state chief minister has been chosen for the National Agriculture Leadership Award-2017?
[A] Madhya Pradesh
[B] Telangana
[C] Maharashtra
[D] Tripura

Hide Answer

Correct Answer: B [Telangana ]
Answer Explanation:Telangana Chief Minister K Chandrashekhar Rao has been selected for the prestigious National Agriculture Leadership Award-2017 by the Indian Council of Food and Agriculture (ICFA) under the chairmanship of well known agriculture scientist Prof MS Swaminathan. Rao. The Chief Minister has been selected for the award for his innovative services rendered to the welfare of farmers and the farm sector. The award will be presented on September 5, 2017 at Taj Palace Hotel in New Delhi.

 

7.Jerry Lewis, the famous comedian passed away. He hailed from which country?
[A] United Kingdom
[B] Germany
[C] United States
[D] France

Hide Answer

Correct Answer: C [United States]
Answer Explanation:Jerry Lewis (91), the famous comedian and Filmmaker, has passed away in Las Vegas, United States. He was one of the most popular comic actors of the 1950s and ’60s’ and was known for his slapstick humor in film, television, stage and radio. He perfected not only the role of the quirky clown but also won acclaim as a writer, actor and philanthropist in a career spanning six decades. He became the highest-paid actor in Hollywood, chalking up hits such as The Bell Boy, Cinderfella and The Nutty Professor.

 

8.Who is the author of the book “I am HIV positive, so what”?
[A] Pradip Kumar
[B] Vikram Seth
[C] Jayanta Kalita
[D] Amitav Ghosh

Hide Answer

Correct Answer: C [Jayanta Kalita]
Answer Explanation:The book “I am HIV positive, so what?” has been authored by journalist Jayanta Kalita and published by Bloomsbury. The book is based on the life of Manipur’s acclaimed bodybuilder Khundrakpam Pradip kumar Singh, who is known for his struggle against HIV-AIDS. The book speaks of the incredible journey of the Pradip, who mended his failing health, overcame psychological trauma, and fought stigma and discrimination to pursue his dreams. He won the Mr. South Asia title and bagged bronze in the Mr World contest in 2012.

 

9.The Mrugavani National Park (MNP) is located in which state?
[A] Chattisgarh
[B] Karnataka
[C] Tamil Nadu
[D] Telangana

Hide Answer

Correct Answer: D [Telangana ]
Answer Explanation:The Mrugavani National Park (MNP) is located at Chilkur in Hyderabad, Telangana State and covers an area of 3.6 square kilometers. It is home to Cheetal, Sambar, Wild boar, Jungle Cat, Civet Cat, Mongoose Monitor Lizard, Python, Russell Viper, King Cobra, etc., and has 600 different types of plant life.

 

10.The 2017 World Mosquito Day (WMD) is observed on which day?
[A] August 21
[B] August 22
[C] August 23
[D] August 20

Hide Answer

Correct Answer: D [August 20]
Answer Explanation:The World Mosquito Day (WMD) is observed every year on August 20 is to raise awareness about the threat of malaria and other diseases transmitted by one of the world’s deadliest killers – the mosquito. The day also marks the historic discovery by British doctor Sir Ronald Ross in 1897 that female Anopheles mosquitoes transmit malaria between humans and that laid foundations for scientists across the world to better understand the deadly role of mosquitoes in disease transmission and come up with effective innovative interventions.

1. Recently which state Chief Minister launched School Management Information System (SMIS)?

  • A. Bihar
  • B. Gujarat
  • C. Jammu & Kashmir
  • D. Assam
Answer: – C – Jammu & Kashmir – Explanation – Chief Minister of Jammu and Kashmir, Mehbooba Mufti launched School Management Information System (SMIS) on December 30, 2016, to provide a complete database of all the government schools spread across the state.

Hide

2. Recently which state of India emerges as the India’s first fully organic state in 2016?

  • A. Manipur
  • B. Nagaland
  • C. Assam
  • D. Sikkim
Answer: – D – Sikkim  – Explanation – Sikkim has emerges as the India’s first fully organic state by converting around 75,000 hectares of agricultural land into sustainable cultivation. Prime Minister Narendra Modi formally certified Fully Organic State Status to Sikkim at a sustainable agriculture conference in Gangtok earlier in 2016.

Hide

3. Recently which village of Andhra Pradesh got Smart Digital village tag?

  • A. Guntur
  • B. Mori
  • C. Chittoor
  • D. Karimnagar
Answer: – B – Mori – Explanation – Mori village under Sakhinetipalli mandal in East Godavari district of Andhra Pradesh placed on India’s digital map by transforming completely into a Smart Digital Village said by Andhra Pradesh CM Chandrababu Naidu.

Hide

4. Recently Ex-Union Minister Balasaheb Vikhe Patil passed away, in that time he was the age of ___________________ years old.

  • A. 84
  • B. 74
  • C. 94
  • D. 80
Answer: – A – 84 – Explanation – Former Union Minister and Congress leader Eknathrao alias ‘Balasaheb’ Vikhe Patil passed away in Maharashtra. He was 84. Balasaheb Vikhe Patil was first elected into the Lok Sabha in 1971 from Ahmednagar district and continued to represent Kopargaon Lok Sabha constituency for the next 20 years.

Hide

5. Recently which state’s CM dedicated India’s first laser technology-based advanced AVMS RTO check-post?

  • A. Assam
  • B. Gujarat
  • C. Madhya Pradesh
  • D. Rajasthan
Answer: – B – Gujarat  – Explanation – Gujarat chief minister Vijay Rupani launched India’s first laser technology-based advanced AVMS RTO check-post and also laid foundation stones of various developmental works worth Rs 30 crore at Shamlaji of Aravalli district in Gujarat.

Hide

6. Recently India’s Petronet signed MoU to set up $950 Mn LNG project in which country?

  • A. Sri Lanka
  • B. Bhutan
  • C. Bangladesh
  • D. Nepal
Answer:- C – Bangladesh  – Explanation – India’s largest LNG importer Petronet has signed a MoU with Petrobangla on December 30, 2016, to set up $950 million liquefied natural gasimport project of 7.5 million tonnes a year in Bangladesh.

Hide

7. Recently which bank launched agriculture investment credit scheme in Rajasthan?

  • A. Bank of India
  • B. Union Bank of India
  • C. United Bank of India
  • D. Bank of Baroda
Answer: – D – Bank of Baroda – Explanation – Indian state-owned banking and financial services company Bank of Baroda has launched an agricultural investment credit for the farmers in Sri Ganganagar, Rajasthan on December 31, 2016.

Hide

8. Recently who won the gold in the men’s 77kg category at the 69th men and 32nd women senior National weightlifting championships?

  • A. Sivalingam Sathish
  • B. Ajay Singh
  • C. Papul Changmai
  • D. Kojum Taba
Answer: – A – Sivalingam Sathish – Explanation – Olympian Sivalingam Sathish Kumar of Railways won the gold for the sixth consecutive year in the men’s 77kg category at the 69th men and 32nd women senior National weightlifting championships at Nagercoil in Tamalinadu.

Hide

9. Recently who won the three gold medals in the 1st Western Asia Youth Chess Championship?

  • A. Ranjit Bhagat
  • B. Kush Bhagat
  • C. Laxman Bhagat
  • D. Anil Bhagat
Answer: – B – Kush Bhagat – Explanation – Mumbai’s Kush Bhagat made history on December 29 after winning three gold medals in the 1st Western Asia Youth Chess Championship held in Al Ain Chess Club, UAE.

Hide

10. Recently Union Government permitted 12 PSU banks to raise Rs.______________ from market.

  • A. 2,000 Cr
  • B. 3,000 Cr
  • C. 1,000 Cr
  • D. 4,000
  • Answer:- B – Rs. 3,000 Cr  – Explanation – The Finance Minister Arun Jaitleyhas granted its approval to 12 proposals of PSBs to raise a sum of Rs 2,914.038 crore through preferential allotment and permission given to raise Rs 200 crore by United Bank of India through QIP mode.

. Recently India and which country exchanged the list of their nuclear sites?

  • A. Sri Lanka
  • B. Pakistan
  • C. China
  • D. Bangladesh
Answer: – B – Pakistan – Explanation – India and Pakistan exchanged the list of their nuclear installations and facilities under the Agreement on the Prohibition of attack against nuclear installations.

Hide

2. Recently which country flagged off first goods train in London?

  • A. Russia
  • B. America
  • C. Japan
  • D. China
Answer:- D –China  – Explanation – China has launched its first freight train to London over 12,000 kilometres away as part of efforts by the world’s second largest economy to expand rail links to different areas across the globe to improve its dwindling exports and stabilise slowdown.

Hide

3. Recently who appointed as new air force chief of Indian Air Force?

  • A. Birender Singh Dhanoa
  • B. Amar Singh Dhanoa
  • C. Balraj Singh Dhanoa
  • D. Charan Singh Dhanoa
Answer: – A – Birender Singh Dhanoa – Explanation – Air Chief Marshal Birender Singh Dhanoa took charge as the 22nd Chief of the Air Staff (CoAS) of the Indian Air Force (IAF). He succeeded Arup Raha who retires from the service.

Hide

4. Recently who are chosen for 2016 Bharatiya Jananpith Navlekhan award?

  • A. Shraddha & Ghyansham Kumar Devansh
  • B. Arundhati Roy & Arun Joshi
  • C. Barun Roy & Anita Desai
  • D. Jagadish Mohanty & Manju Kapur
Answer: – A – Shraddha & Ghyansham Kumar Devansh  – Explanation – Two new Hindi writers Shraddha and Ghyansham Kumar Devansh have been chosen for Bharatiya Jnanpith Navlekhan Award for the year 2016. Shraddha was chosen for her short story ‘Hawa Mein Phadhadati Chitthi’ and Devansh for his poem ‘Akash Mein Deh’.

Hide

5. Recently which Indian-origin British professor knighted for his work on DNA sequencing?

  • A. Bakula Balasubramanian
  • B. Chandan Balasubramanian
  • C. Chaman Balasubramanian
  • D. Shankar Balasubramanian
Answer: – D – Shankar Balasubramanian – Explanation – An Indian-origin British professor of chemistry and DNA expert at Cambridge University Shankar Balasubramanian received Knighthood from Queen Elizabeth II for their contributions.

Hide

6. Recently which international footballer named as ‘’World’s Best Playmaker’’ for 2016?

  • A. Cristiano Ronaldo
  • B. Lionel Messi
  • C. Xavi
  • D. Robin Van Persie
Answer:- B – Lionel Messi  – Explanation – The International Federation of Football History & Statics (IFFHS) in the last week of December 2016 named Lionel Messi as the World’s Best Playmaker for the year 2016. The footballer won the award for his overall contribution to club and country.

Hide

7. Recently whose name, named as the national President of Samajwadi Party?

  • A. Mulayam Singh Yadav
  • B. Akhilesh Yadav
  • C. Ram Gopal Yadav
  • D. Shivpal Yadav
Answer:- B – Akhilesh Yadav – Explanation – The General, Secretary of Samajwadi Party, Ramgopal Yadav declared current Uttar Pradesh Chief Minister Akhilesh Yadav as the party’s new national president on 1st January 2017, replacing his father Mulayam Singh Yadav.

Hide

8. Recently 34th Kalchakra puja was initiated in which state of India?

  • A. Uttar Pradesh
  • B. Jharkhand
  • C. Bihar
  • D. Maharashtra
Answer:- C – Bihar  – Explanation – The 34th Kalchakra puja was initiated on Monday by Tibetan spiritual leader Dalai Lama in Bihar amid tight security arrangements. “The 10-day-long Kalchakra puja began with a sermon by the Dalai Lama in Bodh Gaya”.

Hide

9. Recently President approved promulgation of specified bank notes ordinance, _____________.

  • A. 2014
  • B. 2013
  • C. 2015
  • D. 2016
Answer: – D – 2016 – Explanation – The decision is a follow-up action of numerous steps taken to eliminate the menace of unaccounted money in the economy.

Hide

10. Recently which company acquired engine cooling supplier-TitanX?

  • A. Tata AutoComp Systems Limited
  • B. Bajaj AutoComp Systems Limited
  • C. Mahindra AutoComp Systems Limited
  • D. Maruti AutoComp Systems Limited
Answer:- A – Tata AutoComp Systems Limited – Explanation – Tata AutoComp Systems Limited (TACO), an auto component conglomerate, promoted by Tata Group has announced the acquisition of TitanX, a leading global supplier of engine powertrain cooling solutions for an undisclosed amount.

 

1. Recently which state’s Chief Minister launched Arogya Raksha Scheme for APL families?

  • A. Uttar Pradesh
  • B. Andhra Pradesh
  • C. Maharashtra
  • D. Rajasthan
Answer: – B – Andhra Pradesh  – Explanation – Chandrababu Naidu, Chief Minister of Andhra Pradesh launched a new health scheme, Arogya Raksha Scheme on January 1, 2017 at Tummalapalli Kalakshetram in Vijayawada to provide the medical treatment to the people of the Above Poverty Line at Rs. 1200 premium per annum.

Hide

2. Recently 11-days Gala festival Bargarh Dhanua Jatra began in which state of India?

  • A. Rajasthan
  • B. Assam
  • C. Odisha
  • D. Bihar
Answer: – C – Odisha  – Explanation – The World famous 11-day gala festival Bargarh Dhanua Jatra began on 2 January 2017 in western Odisha. All rituals were performed before Goddess Samaleswari, the presiding deity of the event.

Hide

3. Recently which state government declared to ban use of purse seine nets for fishing?

  • A. Nagaland
  • B. Jharkhand
  • C. Bihar
  • D. Maharashtra
Answer: – D – Maharashtra – Explanation – Maharashtra Government has declared to ban the use of Purse Seine Nets for fishing across Maharashtra from January 1, 2017 to safeguard the Fingerlings, a fish species. The move is aimed at curbing the exploitation of fish by safeguarding the fingerlings and its eggs to increase their population.

Hide

4. Recently former minister of Nagaland passed away, in that time he was the age of ____________ years old.

  • A. 63
  • B. 73
  • C. 83
  • D. 93
Answer: – A – 63 – Explanation – Former Minister of Nagaland and former President of Pradesh Congress Committee (NPCC) K V Pusa passed away in Kohima on January 2, 2017. He was 63. Pusa had won the election first time in 1993 as independent candidate from Southern Angami Assembly Constituency under Kohima district.

Hide

5. Recently India’s first laser technology-based advance AVMS RTO check-post launched in which state of India?

  • A. Assam
  • B. Gujarat
  • C. Jharkhand
  • D. Maharashtra
Answer: – B – Gujarat – Explanation – Gujarat chief minister Vijaya Rupani dedicated India’s first laser technology-based advanced Automatic Vechime Monitoring System (AVMS) RTO check-post at Shamlaji, Aravalli district.

Hide

6. Recently which country’s government decided to launch new one-pound coin at end of March?

  • A. British Government
  • B. Egypt Government
  • C. Lebanon Government
  • D. South Sudan Government
Answer: – A – British Government – Explanation – The British Treasury has decided to introduce a new 12-sided one-pound coin at end of March 2017 and scrap the 30 year old one pound coin by October 2017. A new coin will be produced by the Royal Mint in Wales and a total of 1.5 billion coins will be issued in the first minting.

Hide

7. Recently which bank tied up with CNX Corporation?

  • A. Bank of India
  • B. Union Bank of India
  • C. Bank of Baroda
  • D. Syndicate Bank
Answer: – C – Bank of Baroda – Explanation – Public sector lender Bank of Baroda has announced a partnership with CNX Corporation (CNX) to provide collateral management services towards the loans against warehouse receipt sanctioned to the farmers through the network of the bank’s branches across the country.

Hide

8. Recently which Pakistani army chief awarded with Nishan-e-Imtiaz?

  • A. Ashfaq Parvez Kayani
  • B. Qamar Javed Bajwa
  • C. Raheel Sharif
  • D. Jehangir Karamat
Answer: – B – Qamar Javed Bajwa – Explanation – Pakistan Mamnoon Hussain  honoured Pakistan’s Chief of Army Staff General Qamar Javed Bajwa with Nishan-e-Imtiaz to recognize his valuable servicesin Islamabad.

Hide

9. Recently which State Power Corporation Limited awarded with “Best Performing Power Distribution Utility in Power Sector”?

  • A. Assam
  • B. Rajasthan
  • C. Punjab
  • D. Bihar
Answer: – C – Punjab – Explanation – The Punjab State Power Corporation Limited (PSPCL) was awarded with “Best Performing Power Distribution Utility in Power Sector” by Central Board of Irrigation & Power (CBIP).

Hide

10. Recently who appointed as Chairman of Union Public Service Commission?

  • A. David R. Syiemlieh
  • B. Deepak Gupta
  • C. R. Hashim
  • D. Mata Prasad
Answer: – A – Prof. David R. Syiemlieh – Explanation – President Pranab Mukherjee has appointed Prof. David R. Syiemlieh, to perform the duties of the post of Chairman of Union Public Service Commission, with effect from the forenoon of January 4, 2017 till further orders or till completion of his term as member on 21.01.2018, whichever is earlier.

Hide

11. Recently who appointed as Vice Chief of the Air Staff of Indian Air Force?

  • A. VR Laxman
  • B. SB Deo
  • C. MN Panna
  • D. HR Pandey
Answer: – B – SB Deo  – Explanation – Air Marshal SB Deo taking over as Vice Chief of the Air Staff (VCAS) at the Air Headquarters (Vayu Bhawan) on January 2, 2017. Air Marshal SB Deo was commissioned as a fighter pilot in the IAF on 15 Jun 79. Prior to this he was the AOC-in-C of Western Air Command (WAC).

Hide

12. Recently who appointed as Major General of Kyrgyzstan?

  • A. Abdul Mannan
  • B. Rafiq Islam
  • C. Sheikh Rafik Mohammed
  • D. Kader Khan
Answer: – C – Sheikh Rafik Mohammed – Explanation – Sheikh Rafik Mohammed, Saudi-based entrepreneur of Indian origin was appointed as Major General, a top position in the defence department of Kyrgyzstan.

Hide

13. Recently who appointed as the 25th Chief Justice of Pakistan?

  • A. Mian Saqib Nisar
  • B. Rafiq Islam
  • C. Sheikh Rafik Mohammed
  • D. Kader Khan
Answer: – A – Mian Saqib Nisar – Explanation – Justice Mian Saqib Nisar was sworn in as the 25th chief justice of Pakistan. He was administered the oath to the office by President Mamnoon Hussain.

Hide

14. Recently who appointed as the Secretary – General of United Nations?

  • A. Ban Ki-moon
  • B. Antonio Guterres
  • C. Kofi Anan
  • D. Boutros Boutros-Ghali

Show Answer

15. Recently who won the World Blitz Chess Championship 2016?

  • A. Magnus Carlsen
  • B. Sergey Karjakin
  • C. Daniil Dubov
  • D. Jason Gillespie
Answer: – B – Sergey Karjakin – Explanation – Sergey Karjakin of Russia defeated Norway’s Magnus Carlsen in a tie-breaker to win Gold in the World Blitz Chess Championship title in Doha, Qatar on December 30, 2016. Both players scored 16.5 points at the end of 21 rounds of competition spread over two days in the shortest format of chess
1. What is the theme of the 5-Day Indian Science Congress 2017?
  • A. Science and National Welfare
  • B. Science and Technology for National Development
  • C. Science in the Service of Nation
  • D. Scientific Institutions and Scientists
Answer: B – Science and Technology for National Development – Explanation – The theme for the five-day event is ‘Science and Technology for National Development’. The Congress will be held from January 3 to January 7, 2017 at Tarakarama Stadium of Sri Venkateswara University in Tirupati in Andhra Pradesh. This is the second time that the city of Tirupati is hosting the event, first time being in 1983.

Hide

2. Recently India’s first 700 MW Pressurized Heavy Water Reactor (PHWR) will have its trial run in which state?

  • A. Andhra Pradesh
  • B. Madhya Pradesh
  • C. Gujarat
  • D. Uttarakhand
Answer: C – Gujarat – Explanation – The trial run of India’s first 700 MW Pressurized Heavy Water Reactor (PHWR) at Kakrapar, Gujarat, is expected to take place in middle of 2017. India’s atomic power plant operator NPCIL is building four 700 MW PHWRs, two each at Kakrapar Atomic Power Station (KAPS) in Gujarat and Rajasthan Atomic Power Station (RAPS) in Rajasthan. The construction of two 700 MW PHWRs at KAPS is at an advanced stage. The commissioning activities of the first unit have begun and the trial run of the first unit is expected to happen during the middle of 2017.

Hide

3. Recently who rules any candidate seeking votes on religious grounds would be disqualified?

  • A. High court of Uttar Pradesh
  • B. Supreme Court
  • C. Election Commission
  • D. President of India
Answer: B – Supreme Court – Explanation – The Supreme Court of India on 2 January 2017 ruled that no politician can seek the vote in the name of caste. Creed. Religion community or language. By a 4-3 majority ruling, a seven. judge Constitution bench of the court held that the candidate will be disqualified if he/she was found violating the order. The bench was headed by Chief Justice TS Thakur. The court’s verdict came while it was hearing several petitions in the Hindutva case.

Hide

4. Recently who launched the mobile app for Haj Pilgrimage?

  • A. Tourism Department
  • B. Union Government
  • C. Bihar Government
  • D. Muslim Federation
Answer: B – Union Government – Explanation – The Union Minister of State for Minority Aairs Mukhtar Abbas Naqvi on 2 January 2017 launched a mobile app for Haj Pilgrimage. With the launch of this app, the government aims to render digital push to the Haj application process. It was launched under the Union Government’s Digital India programme.

Hide

5. Recently who announced pan-India expansion of Maternity Benefit Programme?

  • A. Narendra Modi
  • B. Rajnath Singh
  • C. Arun Jeitly
  • D. Sushma Swaraj
Answer: A – Narendra Modi – Explanation – Prime Minister Narendra Modi announced pan-India expansion of Maternity Benefit Programme (MBP) to benefit pregnant and lactating mothers across the country. The announcement was made by the Modi in his address to the nation on 31 December 2016. The expanded programme will come into force on 1 January 2017.

Hide

6. What is the India’s rank in offering highest salaries to expats, as per 2016 HSBC Expat Explorer Survey?

  • A. First
  • B. Second
  • C. Third
  • D. Fifth
Answer:  C – Third – Explanation – According to HSBC Expat survey 2016, India ranks third among the countries offering the highest average annual salary to expatriates. Expatriates living in India are the third-highest paid in the world. Out of almost 27,000 expats polled.

Hide

7. Recently Russia supplied 4 Sukhoi Su-35 Fighter Jets to which country?

  • A. India
  • B. Pakistan
  • C. France
  • D. China
Answer: D – China – Explanation – Russia finally delivered 4 Sukhoi Su-35 Fighter Jets to China on December 25, 2016, after a delay of two years. The Su-35 is an advanced version of the Su-30s operated by the Indian Airforce. Moscow cited the reason for delay to the fear that its fifth generation jet will lose value in Chinese Market once Chinese military commissioned its J-20 stealth fighter. However Russia did not change its stance on the export of the Su-35 until the J-20 fighter was unveiled.

Hide

8. Recently which country has signed an agreement with India to release the fishermen in each other’s custody?

  • A. Sri Lanka
  • B. Myanmar
  • C. Pakistan
  • D. Bangladesh
Answer: A – Sri Lanka – Explanation – A ministerial level talks between Indian Minister of Agriculture and Farmers Welfare of India Radha Mohan Singh and Minister for Fisheries and Aquatic Resources Development of Sri Lanka Mahinda Amaraweera was held in Colombo on January 2, 2016. Under the agreement reached after a meeting of JWG, both the countries agreed to release all Indian and Sri Lankan fishermen in each other’s custody. During the discussion, the ministers exchanged views on possible mechanisms to help find a permanent solution to the fishermen issues.

Hide

9. Recently which country has passed a Hindu Marriages Bill on January 2, 2017?

  • A. Sri lanka
  • B. Pakistan
  • C. Iran
  • D. Iraq
Answer: B – Pakistan – Explanation – Pakistan’s Senate Functional Committee on Human Rights chaired by Nasreen Jalil approved the much-awaited Hindu Marriages Bill on January 2, 2017 while the Natio­nal Assembly passed the Hindu Marriage Bill in September 2016. Hindu Marriages Bill will enable the Hindu community members to get their marriages registered and to appeal in courts of law in cases of separation

Hide

10. Who will be the head of the Committee to suggest improvements in the National Sports Development Code?

  • A. Mr Vijay Goel
  • B. Injeti Srinivas
  • C. Anurag Thakur
  • D. Yuvraj Singh
Answer: B – Injeti Srinivas – Explanation: The Minister of State (I/C) for Youth Affairs and Sports Mr Vijay Goel constituted a committee on January 2, 2017, to suggest improvements in the National Sports Development Code functioning of sports federations. The committee, which will be chaired by Sports Secretary, Injeti Srinivas, will submit its report within one month on the basis of suggestions and feedback given in these meetings so that sports bodies act according to the public expectations for the promotion of sports in the country.

Hide

11. Name the Grand Slam Champion who announced her retirement recently from Professional .

  • A. Li Xiaoxia
  • B. Suzanne Lenglen
  • C. Billie Jean King
  • D. Doris Hart
Answer: A – Li Xiaoxia – Explanation: China’s table tennis Grand Slam Champion Li Xiaoxia announced her retirement on January 1, 2017, ending her 22 years career on the court. She helped China to win gold medal in doubles at the Rio Olympic Games in 2016 besides finishing runner-up in the singles event and also won 53rd Table Tennis Team Championships 2016. The 28-year-old holds multiple doubles and Teams World titles in Olympics Games, World Championships, World Cups, Asian Cups, Asian Championships etc.

Hide

12. Recently which bank tied with the artificial intelligence firm Niki.ai to launch On Chat Chatbot on Face book’s Messenger platform?

  • A. Dena Bank
  • B. Canara Bank
  • C. HDFC Bank
  • D. State Bank Of India
Answer: C – HDFC Bank – Explanation – HDFC has tied-up with artificial intelligence firm Niki.ai to launch a chatbot called OnChat on Facebook’s Messenger platform, that will allow users to recharge phones, pay utility bills, book cabs from Ola or Uber etc., through a chat. The chatbot is available for non-HDFC bank users as well. The chat opens a payment gateway through which transactions can be made using any bank account.

Hide

13. Recently Coca-Cola India has partnered with which bank to educate the retailers on digital transaction?

  • A. Bank of India
  • B. State Bank of India
  • C. Bandhan Bank
  • D. State Bank of India
Answer: D – State Bank of India – Explanation – Coca-Cola India and its largest bottling partner Hindustan Coca-Cola beverages have partnered the SBI to enable over 2.6 million retailers and 5000 distributors in conducting business transactions digitally. SBI will educate retailers on digital transactions and will be developed a customized payment solution for retailers and distributors.

Hide

14. What is the interest rate on Kisan Vikas Patra recently kept by Union Government?

  • A. 7 Percent
  • B. 0 Percent
  • C. 5 Percent
  • D. 0 Percent
Answer: A – 7.7 Percent – Explanation – The Union Government has kept interest rates on Small Savings Schemes like PPF and Kisan Vikas Patra, Sukanya Samriddhi Account and Senior Citizens Savings Scheme unchanged from the rates prescribed for the fourth quarter of 2016-17 starting from January 1, 2017, and ending on March 31. Kisan Vikas Patra (KVP):7.7 percent with maturity in 112 months, Public Provident Fund (PPF): 8 percent annual interest rate.

Hide

15. Name the person who is recently appointed as the Ambassador of India to the Oriental Republic of Uruguay?

  • A. Sanjiv Ranjan
  • B. S Jaishankar
  • C. Nirupama Rao
  • D. Meera Shankar
Answer: A – Sanjiv Ranjan – Explanation – Shri Sanjiv Ranjan, 1993 batch IFS officer has been concurrently accredited as the Ambassador of India to the Oriental Republic of Uruguay. Mr. Ranjan, presently serving Ambassador of India to Argentina and he will take up his assignment shortly

1. Recently Swachh Bharat survey launched of how many cities?

  • A. 600
  • B. 500
  • C. 450
  • D. 550
Answer: B – 500 – Explanation – The Union government of India has launched a Swachh Bharat survey in 500 cities and towns across the country to assess levels of sanitation and the progress made towards achieving ‘Open Defecation Free’ status. The Swachh Survekshan-2017, conducted by Quality Council of India (QCI), aims to improve sanitation standards in the country by instilling a sense of competition between the cities.

Hide

2. Recently Election Commission announces dates of assembly polls of how many states?

  • A. 6
  • B. 7
  • C. 4
  • D. 5
Answer: D – 5 – Explanation – The Election Commission of India (ECI) on 4 January 2017 announced the dates of assemble polls of five states including Uttar Pradesh, Punjab, Uttrakhand, Manipur and Goa.

Hide

3. Recently who launched the Bunkar Mitra helpline for handloom weavers?

  • A. Narendra Modi
  • B. Zubin Irani
  • C. Smriti Irani
  • D. Uma Bharati
Answer: B – Zubin Irani – Explanation – Bunkar Mitra helpline started functioning on 4 January 2017. The helpline is meant to extend professional expertise to distressed handloom weavers. The helpline was launched by the Union Textiles Minister Zubin Irani on 25 December 2016 on the occasion of Good Governance Day.

Hide

4. Recently Prime Minister Narendra Modi announced Rs___________________ assistance for pregnant women?

  • A. Rs 8000
  • B. Rs 7000
  • C. Rs 6000
  • D. Rs 5000
Answer: C – Rs 6000 – Explanation – Rs 6000 assistance will be provided to pregnant women; the assistance money will be transferred to their account.

Hide

5. Recently UN Security Council approves which country drafted resolution on Syria ceasefire?

  • A. China
  • B. Japan
  • C. Iraq
  • D. Russia
Answer: D – Russia – Explanation – United Nations Security Council (UNSC) unanimously passed a Russian-drafted resolution 2336 (2016) that seeks to end violence in Syria via a nationwide ceasefire between the government and rebels. The resolution adopted also seeks to start a political process in the wartorn Middle Eastern country.

Hide

6. Recently UN designates _________________International Year of Sustainable Tourism for Development.

  • A. 2016
  • B. 2015
  • C. 2017
  • D. 2014
Answer: C – 2017 – Explanation – The United Nations has designated the year 2017 as the International Year of Sustainable Tourism for Development. The announcement was made during the International body’s 70th General Assembly. The theme has been given to increase awareness on the contribution of sustainable tourism to development, especially among the public and the decision makers of the public and private sector while mobilizing all stakeholders to work together in making tourism a channel for positive change.

Hide

7. By the UN ________________year was designated as the International Year of Pulses.

  • A. 2017
  • B. 2016
  • C. 2015
  • D. 2014
Answer: B – 2016 – Explanation – The United Nations had declared the year 2016 as the International Year of Pulses (IYP) in its 68th General Assembly. The Food and Agriculture Organization of the United Nations (FAO) was given the responsibility for the implementation of the Year’s theme in collaboration with governments, relevant organisations, non-governmental organisations and relevant stakeholders. The International Year was aimed at heightening the awareness of the public regarding the nutritional benefits of pulses, as a part of its sustainable food production aimed towards food security and nutrition.

Hide

8. Which day is observed as World Braille Day?

  • A. January 6
  • B. January 8
  • C. January 4
  • D. January 7
Answer: C – January 4 – Explanation – Every year World Braille Day is observed on 4th January across the world to commemorate the birthday of Louis Braille who is credited with inventing the Braille language which helps blind people to read as well as write.

Hide

9. Name the Australian player who recently inducted into the ICC hall of Fame.

  • A. Mark Taylor
  • B. Rod Marsh
  • C. Arthur Morris
  • D. David Boon
Answer: C – Arthur Morris – Explanation – Australia’s former opening batsman Arthur Morris on 3 January 2017 was inducted into International Cricket Council’s (ICC) Hall of Fame. With this, Morris became the 82nd cricketer to be inducted into ICC Hall of Fame. The Australian cricketer was given the honour posthumously during the first day of the third Test between Pakistan and Australia in Sydney.

Hide

10. Recently Bajaj Electricals has tied up with which bank to provide digitized payment to its vendor?

  • A. Bank of India
  • B. Dena Bank
  • C. Bank of Varoda
  • D. Yes Bank
Answer: D – Yes Bank – Explanation – Yes Bank has entered into a tie-up with Bajaj Electricals for vendor financing using block chain solution. There is an over 70 per cent cost reduction because of block chain and the payback for our investments is 6-8 months. Block chain solutions is a distributed database that maintains a continuously-growing list of ordered records called blocks. ICICI Bank is the India’s first bank to execute its first transaction on block chain.

Hide

11. How much discount is offered by the Indian Oil Firms on making payment online for their liquefied petroleum gas cylinders?

  • A. 5
  • B. 3.5
  • C. 4.5
  • D. 6
Answer: A – Rs.5 – Explanation – Cooking gas customers can now avail an upfront discount of Rs 5 on every refill booked and paid for online. Indian Oil, Bharat Petroleum and Hindustan Petroleum have begun offering the price discount to cooking gas customers. The discounted amount will be seen on customers’ screens as well as the cash memo accompanying the cylinder.

Hide

12. Google dedicated its Doodle to ____________________ social reformer and renowned poet to pay tribute on her 186th birth anniversary.

  • A. Savitribai Phule
  • B. Vijay Lakshmi Pandit
  • C. Kamla Nehru
  • D. Madam Cama
Answer: A – Savitribai Phule – Explanation: Savitribai Jyotirao Phule (3 January 1831  – 10 March 1897) was an Indian social reformer and poet. Along with her husband, Jyotirao Phule, she played an important role in improving women’s rights in India during British rule.[1] Phule along with her husband founded the first women’s school at Bhide Wada in Pune in 1848. She worked very hard to abolish discrimination and unfair treatment of people based on caste and gender. She is regarded as an important figure of the social reform movement in Maharashtra.

Hide

13. Recently who has been elected as the President of Haiti?

  • A. Jovenel Moise
  • B. Bertrand
  • C. Jean Charles
  • D. Michel Martelly
Answer: A – Jovenel Moise – Explanation – Businessman Jovenel Moise was declared the official winner of Haitian Presidential Elections on 3 January 2017. Moise, who was representing former President Michel Martelly’s the Haitian Tet Kale Party (PHTK), won a clear majority in the Presidential elections by getting 55.6% of the total votes cast, beating his closest rival Jude Celestine who received only 19.5% of the total votes cast. The elections were held on 20 November 2016.

Hide

14. Recently who has been appointed as the new Executive Director (ED) of Reserve Bank of India?

  • A. Surekha Marandi
  • B. Utpal Kanti
  • C. U S Paliwal
  • D. Ghanshyam Kamalesh
Answer: A – Surekha Marandi  – Explanation – India’s central banking institution Reserve Bank of India (RBI)  was appointed Surekha Marandi as its Executive Director (ED). She replaced U S Paliwal. Prior to this, Marandi was working as the Principal Chief General Manager and Chief Vigilance Officer in the Reserve Bank. She has worked in Consumer Education and Protection Department, Financial Inclusion and Development Department, and Secretary’s Department. She has also served on the Boards of United Bank and Bank of Baroda.

Hide

15. The book “Death under the Deodars: The Adventures of Miss Ripley-Bean” has been authored by whom?

  • A. Ruskin Bond
  • B. Anurag Mathu
  • C. S. Naipaul
  • D. R. Narayana Murthy
Answer: A – Ruskin Bond The book “Death Under The Deodars – Explanation – The Adventures of Miss Ripley-Bean” has been authored by Ruskin Bond, is recently published by Penguin India. The 8-stories in the book are classic Ruskin style – full of wit and memorable characters and will enthrall and delight children as well as adults

1. Recently which two Indian states sign an agreement to joins the UDAY scheme?

  • A. Assam and Telangana
  • B. Assam and Bihar
  • C. Telangana and Gujarat
  • D. Rajasthan and Himachal Pradesh
Answer: A – Assam and Telangana – Explanation – Assam and Telangana signed a pact with the Power Minister, Piyush Goyal to join the UDAY scheme on January 4, 2017 in New Delhi in a bid to improve the performance of state run power distribution companies (DISCOM). Since the launch of the UDAY Scheme, the Power Ministry has signed Agreements with 18 states to join the Scheme. With the joining of Assam and Telangana, the total states covered under the scheme rose to 20.

Hide

2. Which solar power producing firm has recently commissioned 150 MW solar projects in Punjab?

  • A. SunPower
  • B. Azure Power
  • C. RenaSola
  • D. Suntech Power Co.
Answer: – B – Azure Power – Explanation – Solar power producer Azure Power commissioned 150 MW solar power project in Punjab, which is its largest in North India. Azure Power had signed a solar power implementation agreement with Punjab Energy Development Agency (PEDA) under its Solar Policy Phase III. The 150 MW solar power plants represents a portfolio of three projects of 50 MW each. The weighted average tariff on these projects is Rs 5.63 per kWh or unit and the company will supply power to Punjab State Power Corp for 25 years.

Hide

3. Which city Connaught Place will be vehicle-free from February 2017?

  • A. Mumbai
  • B. New Delhi
  • C. Chennai
  • D. Kolkata
Answer: B – New Delhi – Explanation – Connaught Place, the commercial hub of New Delhi is soon going to become a vehicle-free zone, as all vehicles will be banned from entering the area for three months. The decision was taken on 5 January 2017 in order to reduce traffic congestion and pollution in the area.

Hide

4. Recently what sum amount Central approves for new project for Ganga cleaning?

  • A. 270 Crore
  • B. 470 Crore
  • C. 170 Crore
  • D. 370 Crore
Answer: D – Rs. 370 Crore – Explanation – The National Mission for Clean Ganga (NMCG)  has approved many new projects at an estimated cost of over Rs 370 crore for its ongoing Ganga rejuvenation programme in Haridwar and Varanasi and also decided to include six more cities\towns under surface cleaning exercise of the river using trash skimmers.

Hide

5. Name the District Administration of India who develops Mobile App for Election Commission?

  • A. Amritsar
  • B. Jalandhar
  • C. Ludhiana
  • D. Patiala
Answer: C – Ludhiana – Explanation –The District Administration of Ludhianahas developed a mobile application named “ECI360” for the benefit of voters, candidates, election staff as well as the Election Commission of India(ECI). The App has been developed by Harpreet Singh Chandoke on behalf of the district administration and deputy commissioner Ravi Bhagat. The ECI360 will help bring transparency and accountability regarding the elections and voting.

Hide

6. Abdul Halim Jaffer Khan, passed away recently, was associated from which musical instrument?

  • A. Trumpet
  • B. Tabla
  • C. Piano
  • D. Sitar
Answer:  D – Sitar – Explanation – Abdul Halim Jaffer Khan, the well-known sitar musician, has recently passed away in Mumbai, Maharashtra. He was regarded as one of the ‘Sitar Trinity’ of India along with Pandit Ravi Shankar and Ustad Vilayat Khan. He was known for his “Jafferkhani Baaj” style of performance and was hailed from Indore Gharana. His work was featured in several Hindi films such as Mughal-E-Azam, Kohinoor, Goonj Uthi Shehnai and Jhanak Jhanak Payal Baaje.

Hide

7. Recently India and which country signs an agreement for cooperation and mutual assistance in Customs matters?

  • A. Uruguay
  • B. Kenya
  • C. Portugal
  • D. Norway
Answer: A – Uruguay – Explanation – The Union Cabinet under PM Modi approved signing of an agreement between India and Uruguay for cooperation and mutual assistance in Customs Matters.

Hide

8. Recently which country become1st country in world to pay basic income to randomly picked citizens on national level?

  • A. Hungary
  • B. Finland
  • C. Austria
  • D. Belarus
Answer: B – Finland – Explanation – Finland has become the first country in the world to give some basic income tounemployed citizens  to ensure a universal income offering greater security, especially as technological advances reduce the need for human labour. To tackle unemployment, which stands at 8.1 percent in a nation of 5.5 million. Finland become First country in world to pay basic income to Citizens. This programme will be started from this month. Under this, every month 2,000 selected unemployer will get 560 euros.

Hide

9. Which country’s women football team has won the 2016 SAFF Women’s Championship?

  • A. Bhutan
  • B. Maldives
  • C. India
  • D. Sri lanka
Answer: C – India – Explanation – The Indian women football team has won the 2016 South Asian Football Federation (SAFF) Women’s Football Championship title by defeating Bangladesh in the final by 3-1 in Siliguri, West Bengal.

Hide

10. The 2017 National Ice Skating Championship has started in which of the following states?

  • A. Jammu & Kashmir
  • B. Haryana
  • C. Punjab
  • D. Uttarakhand
Answer: B – Haryana – Explanation – The 13th edition of National Ice Skating Championship 2017 has started in Gurugram, Haryana on January 5, 2017. Approx 300 ice skaters across the country will participate in the 2-day event i.e. being organized by the Ice Skating Association of India (ISAI). The championship has been divided into two major disciplines – Figure Skating and Short Track Speed Skating with two separate competitions for boys and girls in different age categories.

Hide

11. Which of the following companies has launched “Digital Unlocked” the training program for Indian small businesses?

  • A. Microsoft
  • B. Facebook
  • C. Google
  • D. Yahoo
Answer: C – Google – Explanation – Google global CEO Sundar Pichai has recently launched “Digital Unlocked” a training program for Small and Medium Businesses (SMBs) and startups to go digital in India in partnership with Ministry of Information and Technology and the Federation of Indian Chambers of Commerce and Industry (FICCI) at a Google event in New Delhi. The purpose of the program is to empower upcoming and existing Indian SMBs with essential digital skills which will help them to get online and use internet so as to grow their business.

Hide

12.  Name the Mobile commerce and payments firm that’s has received the final approval from RBI to operate as Payment Bank.

  • A. Apple Pay
  • B. Zomato
  • C. M-Pesa
  • D. Paytm
Answer: D – Paytm – Explanation – Mobile commerce and payments company, Paytm received the final approval from the Reserve Bank of India on January 3, 2017 to launch Paytm Payment Bank. Paytm Payments Bank Ltd is expected to start its operation in next 30-60 days with its first branch in Noida, Uttar Pradesh. Paytm Payments Bank is held 51% by Sharma and 49% by One97 Communications Pvt.  Ltd. It has already received investments of Rs 220 crore from One97 Communication and its Vijay Shekhar Sharma.

Hide

13. Who has been appointed as the new President of the Rockefeller Foundation?

  • A. Rajiv Shah
  • B. Binod Shah
  • C. Anurag Sengupta
  • D. David Park
Answer: A – Rajiv Shah – Explanation – Rajiv J Shah, the former head of the United States Agency for International Development (USAID), has been appointed as the new President of Rockefeller Foundation. He will succeed Judith Rodin, who has been President for 12 years. With this, Shah has become the youngest person and the first Indian-American to lead the group. The Rockefeller foundation donates $200 million every year towards improving health and well-being in Africa and aid economic development in impoverished areas and developing strategies to combat climate change. It was set up in 1913 by the oil tycoon John D Rockefeller in New York, United States.

Hide

14. How many Indian American Takes Oath as Members of US congress?

  • A. 6
  • B. 7
  • C. 5
  • D. 8
Answer: C – 5 – Explanation – Five Indian Americans, hailing from a Minority Ethnic Community which is just 1 percent of the entire US population, have created history as they took oath as US Congress Members. They are Kamala Harris, Ami Bera, Ro Khanna, Raja Krishnamoorthi and Pramila Jayapal.

Hide

15. Recently in which Indian city Munich Re open its branch Office?

  • A. Pune
  • B. Chandigarh
  • C. Mumbai
  • D. New Delhi
Answer: C – Mumbai – Explanation – Munich Re to open reinsurance branch office in Mumbai Germany based Munich Reinsurance Company is planned to open its branch office in Mumbai to provide the property-casualty, life, health reinsurance markets across India. Munich Re is one of the first foreign reinsurers to receive approval for a dedicated branch in India following the 2015 amendment of the Insurance bill

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s

%d bloggers like this: